30 koreografskih postavki na Beogradskom festivalu igre

|   Život
Na Beogradskom festivalu igre, koji će trajati od 17. marta do 13. aprila, publika će imati prilike da vidi bogat program sa 30 koreografskih postavki, od kojih će pojedine biti premijerno odigrane, rekla je ministarka kulture Maja Gojković na današnjem predstavljanju programa festivala u Narodnoj skupštini.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

Ona je kazala da je u protekle dve decenije 317 trupa predstavilo svoja dela u Srbiji.

"Oko 350.000 ljudi je došlo na predstave i pogledalo ova izuzetna dela, što je potvrda jednog izuzetnog kvaliteta koji imamo svake godine na Beogradskom festivalu igre", istakla je Gojković.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je da o Beogradskom festivalu igre sa jednakim oduševljenjem pišu Gardijan, Njujork tajms, Vašington post i Korijere dela sera.

"Na Beogradskom festivalu igre nam zavide mnogi - upoznao nas je, od svog osnivanja, sa preko 200 savremenih koreografa, od kojih su neki već našli svoje mesto u najznačajnijim enciklopedijama umetničke igre, i sa podjednakom pažnjom predstavio je publici najveće baletske zvezde našeg vremena - od Mihaila Barišnjikova i Silvi Gilem, do Lusije Lakare i Vivijane Durante", naglasio je Orlić.

Direktorka festivala Aja Jung rekla je da u trenutku kada je festival počinjao trebalo je otkriti savremenu igru "jednoj posve tradicionalnoj sredini".

"Takmičili smo se sa svima i borili se da ubedimo čuvene igrače i koreograf da dođu u Beograd, a zatim i da ih oduševimo", objasnila je ona.

Ona je saopštila da će koreograf i kompozitor Hofeš Šehter dobiti nagradu "Jovan Ćirilov - za korak dalje", kao i da će se od ove godine dodeljivati i nagrada publike.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.