42.000 prijava za glasanje van Kosova

|   Info
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je za glasanje van Kosova stiglo više od 42.000 prijava i ponovila da građani mogu da glasaju samo sa kosovskim dokumentima, preneo je portal Kossev.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, Kossev

U saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici CIK navodi se da je stiglo 42.300 prijava, ali da će konačan broj odobrenih prijava biti poznat nakon što sve budu pregledane.

"Postoji mogućnosti da su neke od prijava duplikati ili da sadrže duple podatke ukoliko su poslate na više načina. Takođe, obrađujemo prijave koje su stigle putem pošte i njihov broj je negde oko 5.300. Verujemo da će u toku naredna dva dana ovi postupci biti završeni", rekao je za Kohu izvršni direktor Sekretarijata CIK Enis Haljimi.

Glasači koji žive van Kosova a koji su se registrovali za glasanje, moći će da glasaju od 18. septembra.

Saopšteno je takođe i da je od oko 900 pristiglih prijava za posmatrače, do sada izdato ovlašćeno za 737 posmatrača, a konačan rok za prijavu je 27. septembar.

Komisija je podsetila da će na predstojećim izborima glasači moći da pristupe glasanju samo uz važeća kosovska dokumenta - ličnu kartu, pasoš, putnu ispravu ili važeću vozačku dozvolu.

Kako je naveo Kossev, ovo je prvi put od organizovanja prvih lokalnih izbora u sistemu Republike Kosovo u srpskim sredinama na severu da CIK donosi zvaničnu odluku o zabrani korišćenja srpskih dokumenata.

Tokom poslednjih izbora za gradonačelnike na severu, u maju ove godine, iz CIK je saopšteno isto i to na sam dan izbora, međutim, velika većina glasača tada je ipak mogla da glasa i sa srpskim dokumentima, piše Kossev.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar