Asocijacija Autentičnih Hedonista – degustacija najboljih svetskih sireva u Srbiji

|   Život
Ovako izgleda kada TV KOPERNIKUS odluči da jedan hladan jesenji dan u Beogradu provede sa vrhunskim poznavaocima gastronomije i na taj način, barem na trenutak, svi zajedno „uplovimo“ u svet kulinarstva. Evo kako izgleda degustacija najboljih svetskih i domaćih sireva, ali i kako da dobijete ideje da kod kuće napravite kvalitetnu i dobru gozbu.

Pod sloganom „Hedonizam jača organizam!“, 7. februara 2005. godine okupili su se svi hedonisti na jednom mestu. I u tome su uspeli: osnovana je Asocijacija Autentičnih Hedonista, ili skraćeno: AAH! Misija Asocijacije Autentičnih Hedonista jeste da svi na svetu shvate da su Hedonisti. Čak iako misle da nisu, mogu da postanu. Njihova vizija je da zahvaljujući AAH! svi ljudi na planeti budu nasmejani, pozitivni i da uživaju u životu.

U cilju unapređenja Hedonističkih navika, povezivanja i druženja Hedonista i edukacija u Hedonističkim veštinama i oblastima pozvani smo na degustaciju sireva kako bi videli i doživeli kako izgleda jedan dan u ovom prelepom ambijentu na Novom Beogradu, u kome se stvaraju prava kulinarska umetnička dela!

Za kamere TV KOPERNIKUS priču o najboljim sirevima iz Srbije i sveta pričaju sjajni gastronomi, ali i domaćini: Srba Jovanović, prvi potpredsednik za hranu u „Asocijaciji Autentičnih Hedonista“ i Dragan Đorđević, predsednik ove asocijacije.

Predstavnici ove Asocijacije naučili su nas i kako se griluju sirevi: za ovu priliku koristili su Somborski i Halumi sir.

O siru možemo da govorimo danima, a da nam ne dosadi. Možemo i da ga jedemo danima i opet će nam neće dosaditi i faliće nam, kada ga negde ne bude bilo. Sve je tako zaniljivo u vezi sa sirom, od načina pripreme, do ukusa i samog serviranja i kombinovanja sa drugim namirnicama. Donosimo vam samo nekoliko zanimljivosti o sirevima:

  • Francuzi jedu oko 25 kilograma sira godišnje, dok prema nekim informacijama Srbi pojedu samo 2 kilograma godišnje. Ipak Grci vode u ovoj igri, jer jedan Grk pojede preko 27 kilograma sira godišnje.
  • Najviše vrsta sireva, otprilike oko 400 potiče upravo iz Francuske.
  • Za 1 kilogram tvrdog sira potrebno je mnogo mleka, tačnije 10 litara mleka.
  • Najskuplji sir je upravo iz Srbije. U pitanju je dimljeni sir od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira košta oko 1000 evra.

Najpopularniji su i dalje:

  • GORGONZOLA
  • BRIE SIR
  • PARMEZAN
  • KOZJI SIR
  • MOCARELA
 
i.d.