Beograd obezbedio besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda

|   Info
Grad Beograd obezbedio je besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda, odnosno za matematiku, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas i strani jezik kao obavezan predmet, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Ugovori za nabavku i distribuciju besplatnih štampanih udžbenika školama potpisani su između grada Beograda, preko Fondacije za mlade talente Beograda, i 12 izdavačkih kuća, preneo je Beoinfo.

"Grad Beograd je za tu namenu obezbedio oko 240 miliona dinara, odnosno dva miliona evra", rekao je Vesić na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem.

Vesić je naveo da će novac narednih dana biti prebačen na račune izdavača čim oni isporuče udžbenike školama, dodavši da će na taj način besplatne udžbenike dobiti oko 34.000 prvaka i drugaka.

On je najavio i nastavak kupovine tablet-uređaja i da će ih dobiti oni koji su sada drugaci i koji od naredne školske godine postaju trećaci, a da će oni koji su sada šestaci preneti tablete u sedmi razred.

Branko Ružić je ocenio da je ovo jedan u nizu zajedničkih poduhvata između resornog ministarstva i grada Beograda na dobrobit dece.

On je precizirao da će Ministarstvo nabaviti i besplatne udžbenike za 88.900 učenika, od čega će 29.000 to pravo ostvariti jer su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, dok je oko 41.000 učenika sa ovim pravom iz porodica sa troje, četvoro i više dece.

Oko 17.000 njih pravo ostvaruju jer pohađaju obrazovne planove 1 ili 2, to jest imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom, kazao je Ružić i dodao da je novina da će učenici koji pohađaju nastavu na osnovu individualnog obrazovnog plana 3, a reč je o najdarovitijoj deci, dobiti besplatne udžbenike.

Od ove godine nabavljaju se i elektonski udžbenici na znakovnom jeziku za prvi i drugi razred, istakao je Ružić i najavio i isporuku opreme za digitalne učionice, te da se do kraja godine očekuje opremanje 17.500 učionica, kao i nabavka 18.500 lap-topova za nastavnike, te računarske opreme za učenike.