Beogradski festival igre – pogledajte „Pepeo“

|   Život
U Nacionalnoj fondaciji za igru održana je konferencija povodom nastavka izvođenja predstava Beogradskog festivala igre, koji je zbog virusa Kovid-19 odložen, pa će tako umesto od 13. marta do 12. aprila trajati nešto duže ove godine. Naime, sve kompanije čije je učešće bilo planirano i najavljeno, će svoj program izvesti, neće biti otkazanih programa, ali će se deo predstava izvesti u septembru i novembru 2020. godine, a deo u toku narednog Festivala (mart i april, 2021.) .

Beogradski festival igre – pogledajte „Pepeo“

 

Zbog korona virusa i zatvaranja pozorišta u Srbiji, predstava Kompanije 111 iz Tuluza, koja je bila zakazana za 22.3.2020. u Pozorištu Atelje 212, pomera se za danas, a sve ulaznice važe za novi termin.

„Pepeo” je poslednji deo trilogije ženskih portreta, nakon komada „Questcequetudeviens?” (2008) i „Pleksus” (2012).

 

Šiva, božanstvo igre, obitava u Šantali Šivalingapi. Prema zapisma, Šiva ima preko hiljadu imena. Ona je božanstvo stvaranja i uništenja, gospodarica kremacije koja svoje telo prekriva pepelom. Ona je izgradila svoju igru prema slici ovog božanstva, čija vibracija održava puls sveta. Deo ciklusa smrti i rođenja koji počinje iz ništavila, od početka bilo kog oblika u pozorištu, težeći prelaznom obliku pre nego što nestane. Pepeo nije samo čvrst ostatak savršenog sagorevanja: to je proces.

 

Na konferenciji su prisustvovali osnivači i izvođači ovog komada.

Upoznao sam Šantalu Šivalingapu 2008. godine, iza scene u Dizeldorfu, gde je bila gošća Pine Bauš. Bio je to poslednji Drei vochen mit Pina festival. Šantala je igrala u komadu „Nefes”, i na istom festivalu pogledala moj „Više ili manje beskraj”. Sve se poklopilo na posve moćan način. Meni se činilo gotovo neverovatnim da se toliko značajnih elemenata za moj i za Šantalin put, odjednom povežu. Pitao sam Šantalu da li želi da pokuša da radi sa pepelom. Pepeo nije samo čvrst ostatak savršenog sagorevanja: to je proces. Šantalina igra podseća na kolaž, crtež brašnom napravljen ujutru na zemlji i uništen vetrom tokom dana, pa iznova napravljen sledećeg dana. Geometrija se uklopila u njeno telo kroz Kučipudi pokrete, ponovljane hiljadama puta. Krugovi, tačke, simetrije, spirale, fraktali... njena igra kao pojam same strukture sveta. Način na koji se slogovi povezuju je igra sama po sebi. Igra nastala na putovanjima iz Indije u Evropu, od Kučipudija do Pine Bauš, od Šive do Dionisa... Njena igra kao večito klatno: između hinduističke mistike i kvantne fizike – rekao je na konferenciji Orelijen Bori ,
direktor i osnivač Kompanije 111.

 

 

Šantala Šivalingapa je učila klasičnu indijsku igru, kao sasvim mala, i to Kučipudi stil. Imala je priliku da sarađuje sa nekim od najvažnijih umetnika našeg vremena, a danas ona je međunarodno priznata kao retka igračica i ambasador Kučipudija. Prva je laureatkinja Nagrade Besi (2013) za južno-azijski stil igre, odnosno svoj Kučipudi solo „Šiva Ganga”.


Gledalac će dugo pamtiti snažan osećaj onoga čemu je malopre bio svedok.
Le Figaro

 

Ulaznice možete vratiti ili zameniti za neki drugi program Beogradskog festivala igre. Ako ste ulaznice kupili na sajtu Festivala igre, pišite na email adresu: protocol@belgradedancefestival.com i support@labnet.rs. Ako ste karte kupili na blagajni Beogradskog dramskog pozorišta, na istoj blagajni morate izvršiti refundaciju ili zamenu ulaznica za neki drugi program Beogradskog festivala igre koji će se izvesti na ovoj sceni.


Obaveštavamo vas da su programi 17. Beogradskog festivala igre, originalno predviđeni i najavljeni u periodu od 13.3.-12.4.2020. godine, odloženi shodno poštovanju međunarodnih mera propisanih u cilju sprečavanja širenja virusa Covid 19, mera zabrane javnih skupova, a zatim i vanrednog stanja proglašenog na teritoriji Republike Srbije.

Sve kompanije čije je učešće bilo planirano i najavljeno, će svoj program izvesti. Nema otkazanih programa. Tako će se deo predstava izvesti u septembru i novembru 2020. godine, a deo u toku narednog Festivala (mart i april, 2021.) Novi kalendar je ažuriran i dostupan na našem sajtu.

Svi koji su shodno uputstvima sa našeg sajta i iz medija, do 1. juna poslali zahteve za refundaciju ulaznica iz marta i aprila, dobili su svoja sredstva nazad.

Sve ulaznice za odložene programe, koje ste zadržali – važe, i nije potrebno da ih menjate. Samo sačuvajte Vaše karte i sa njima dođite u pozorište.

Ukoliko dođe do novog odlaganja nekog od programa (usled pogoršanja epidemiološke situacije, rigoroznog protokola izolacije ili obustavljenog avio saobraćaja), publika će ponovo biti u prilici da u određenom roku pošalje zahtev za refundaciju sredstava ili zadrži kupljene karte za nove datume.

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE