Brnabić sa rektorima državnih univerziteta o unapređenju sistema finansiranja visokog obrazovanja

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa rektorima državnih univerziteta, dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu i u Nišu, kao i Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS) i studentskim parlamentima fakulteta o povećanju školarina i o unapređenju sistema finansiranja visokog obrazovanja.
Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo prosvete sa kabinetom premijerke Brnabić oformi Radnu grupu koja će pripremiti nacrt zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a poziv za učešće u Radnoj grupi podržali su i prihvatili svi učesnici sastanka.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabić je naglasila da je sastanak prvenstveno organizovan da bi se našao način za još bolju saradnju.

Ona je dodala da država ulaže velika sredstva u obrazovanje, ali da treba da se poveća transparentnost, da se vide rezultati ulaganja, kako bi Srbija imala visoko obrazovanje koje će biti usklađeno sa potrebama države, privrede i studenata.

Brnabić je istakla da treba uspostaviti održivost sistema visokog obrazovanja, ali uz jačanje veza tržišta rada, istraživačke delatnosti i podsticanja razvoja, odnosno pružanja podrške promenama, inovacijama i deficitarnim oblastima.

Premijerka je rekla da je uspostavljanjem Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti omogućeno da Vlada ima odgovore na pitanja koliko dugo studenti studiraju, koliko ih napusti programe posle prve godine ili u bilo kom trenutku tokom studiranja, a koliko ih nastavi školovanje, koji je institucionalni trošak za svaki program godišnje i za svaki studijski program, koliko diplomaca se zaposli i koliko brzo, a ove informacije mogu biti polazni osnov pri izradi novog zakona i podzakonskih akata.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar