Demostat: Kina izvodi sajber ddos napade i kampanje dezinformacija

|   Infotehno
Sajber ddos napadi i kampanje dezinformacija koje plasira Kina najviše su usmerene protiv Tajvana i Sjedinjenih Američkih Država, piše Demostat.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Ukupno 72 kineska sajta na kojima su objavljene lažne vesti i dezinformacije sebe brendiraju i promovišu kao nezavisne novinske publikacije, slične autoritativnim novinama, čak i po imenu.

Među najpoznatijim žrtvama kineske kampanje dezinformacija je nemački antropolog Adrian Zenc, poznat po istraživanju kulturnog genocida nad Ujgurima.

Na internetu se proširila vest da su njegove studije sa 625.000 dolara finansirali američki senator Marko Rubio i bivši konsultant Donalda Trampa, Stiv Benon.

Ta kampanja dezinformisanja pominje mnogo poznatih ličnosti, počev od Zenca, preko kineskog preduzetnika Guo Venguija, pa do nekadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i njene posete Tajvanu.

Tokom te posete su hakovani ekrani u prodavnicama američkog lanca 7-11 na Tajvanu na kojima je pisalo da je Nensi Pelosi ratna huškačica.

Hakerski napad usmeren je i na zvanične vladine sajtove koji pripadaju predsedničkoj kancelariji, ministarstvima spoljnih poslova i odbrane i infrastrukture, i na ekrane na železničkim stanicama na Tajvanu.

Odluka Vrhovnog suda Vašingtona o abortusu takođe je iskorišćena za kinesku kampanju dezinformacija, koristeći, između ostalog, svedočenje jedne, navodno, Amerikanke, koja je govorila o oštrom policijskom obračunu sa demonstrantima koji osporavaju presudu.

Ne manjka ni lažnih vesti o američkim laboratorijama za biološke eksperimente u Ukrajini, koje se pridružuju onima ruske propagande o ovoj temi.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.