Gimnazije više nema ko da upiše: Navala na stučne škole viša nego ikada!

|   Info
Đaci koji su završili osnovne škole u Srbiji najviše su konkurisali za srednje stručne škole. – U Srbiji nema ko da upiše gimnazije. Ima ih ukupno 111, a od toga je samo 30 posto popunjeno. Razlog za to je broj bodova, ali i kasnije finansijski razlozi prilikom upisivanja na fakultet – istakao je Milorad Antić, predsednik Foruma stručnih škola.

Interesovanja učenika na upisu u srednje skole ove godine nisu ista kao prethodnih godina. Trend je porast interesovanja za stručne škole i smerove IT-a, naročito za specijalizovana odeljenja „profesije budućnosti“, računarstvo i informatiku – tvrdi Milorad Antić, predsednik foruma stručnih škola. Nekada najpopularnije u Beogradu su bile gimnazije i srednje medicinske škole, a danas je najveće zanimanje za profesije koje donose najviše novca – ističe Antić.

Budući srednjoškolci najviše su upisali smer finansijskog tehničara, komercijalistu, pa su tako najtraženije škole bile Ekonomska, Pravno-birotehnička, ali i Vazduhoplovna akademija, jedina srednja škola čija je diploma priznata u Evropi i gde je za jedno mesto konkurisalo čak dvanaestoro učenika.

Novinar: Ivana Damnjanović