Gradnja metroa krajem 2020. godine

|   Info
Prve dve linije beogradskog metroa ići će od Železnika do Mirijeva i od Mirijeva do Zemuna, ukrštaće se na Savskom trgu, a planirano da gradnja počne krajem 2020. godine, najavio je danas v. d. direktora preduzeća "Beogradski voz i metro" Stanko Kantor.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, RTS

Gradnja će početi u Železniku, a iznad zemlje ići će samo dva i po kilometra, rekao je kantar u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

Prva deonica biće dugačka 22 kilometra i imaće 23 stanice, a druga će biti dugačka 19 kilometara i imaće 20 stanica.

Objašnjavajući zašto će linija metroa polaziti iz Makiša, Kantar je ukazao na podatke po kojima je na potezu od Banovog brda do Mostarske petlje "ubedljivo najveći broj putovanja u gradskom prevozu – skoro 10.000 u vršnom satu", dok je na Brankovom mostu i u Bulevaru Despota Stefana oko 5.000.

Kantor navodi da je Makiš najpovoljnija lokacija za izgradnju deopa jer je tu najjeftiniji prostor koji je tehnički opremljen i da će početna stanica metroa biti na mestu gde se zaustavlja šest autobusa koji dolaze iz Obrenovca, Sremčice, Železnika, koji završavaju put na Savskom trgu.

Kantor ističe da se na toj liniji gradi "Beograd na vodi" kao pojedinačno najveći generator budućih putovanja u gradu.

Za plan kojim su definisane linije beogradskg metroa i BG voza urađene su prateće studije - brojanja putnika u javnom prevozu u Beogradu, linija prevoza na celoj teritoriji grada i transportni model grada Beograda.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je u ponedeljak da će u petak na sednici Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa biti predstavljena studija opravdanosti sa generalnim projektom, kao i plan linija beogradskog metroa, koje je izradila francuska kompanija "Ežis".

"Kroz ovaj projekat očekujemo da unapredimo saobraćaj u Beogradu, kao i da kompanije koje u njemu učestvuju, francuske i kineske, donesu u Srbiju moderne tehnologije, koje će zadovoljiti sve evropske standarde”, navela je Mihajlović.