Izmenama Krivičnog zakonika do strožih kazni za nasilnike

|   Info
Kazne za porodične nasilnike, silovatelje i ubice dece na pešačkim prelazima biće duplirane, predviđeno je u novim izmenama Krivičnog zakonika, koje je pripremilo Ministartvo pravde, pišu današnje Večernje novosti i najaviljuju da bi uskoro trebalo da počne javna rasprava o ovim izmenama.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Večernje novosti

Za osnovni oblik krivičnog dela nasilja u porodici , prema predlogu, biće povećana kazna zatvora od pola do pet godina zatvora, umesto tri meseca do tri godine, kao do sada.

Ukoliko nasilnik koristi oružje kojim žrtvi može da nanese teške telesne povrede, kazna predviđena izmenama bi mogla da bude od jedne do 10 godina zatvora, umesto dosadašnjih šest meseci do pet godina.

Ako je žrtva nasilja maloletna ili ima teške telesne povrede opasne po život, izmene predviđaju povećanje kazne od tri do 12 godina, umesto dve do 10 godina zatvora.

Izmene predviđaju i mogućnost doživotne kazne zatvora za sve oblike silovanja, obljube nemoćnih osoba ili dece.

Ove izmene predviđaju i pooštravanje kazni za teška dela protiv bezbednosti saobraćaja.

Majka devojčice koje je auto udario i ostavio na pešačkom prelazu u Kragujevcu Vera janković kaže da sudovi, po pravilu, sada određuju minimalne kazne zaprećene zakonom i da je zato neophodno izmeniti zakon.

Ona se nada da će izmene zakona povećati minimalne kazne za one koji učine teška dela protiv bezbednosti saobraćaja sa jedne na tri godine i smatra da je sve ispod toga neprihvatljivo.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar