Kako su mikro i mala preduzeća u Srbiji podnela probleme zbog korona virusa

|   Život
Zbog situacije sa korona virusom ekonomska kriza je već uveliko nastupila i na globalnom nivou može veoma lako da bude pogubna za celokupnu ekonomiju. Vlada RS donela je određeni paket mera kako bi pokušala da ublaži probleme, a mi smo pitali neke od njih, da li će te mere rešiti sve probleme u poslovanju preduzetnika mikro i malih preduzeća.

Više od 80 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji imali su negativan uticaj na poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama pandemije. Do najvećeg pada prihoda, više od 50 odsto, došlo u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i transporta. Problem imaju i prehrambena i drvna industrija, a sa padom od 20 odsto suočavaju banke, IT i farmaceutska industrija. Pitali smo neke od vlasnika malih preduzeća – kako oni podnose gubitke i da li je težak oporavak od Korona krize.

Kako mediji izveštavaju, u prva tri meseca ove godine je iz evidencije Agencije za privredne registre izbrisano za 68 odsto više privrednih društava i 21 odsto više preduzetnika u odnosu na isti period lane. Poslovanje je prekinulo 1.247 privrednih društava i 6.691 preduzetnik, odnosno ukupno 7.939 preduzeća. Godinu dana ranije, u istom periodu, iz registra su obrisana 744 društava i 5.510 preduzetnika.
U januaru je prestalo sa radom 2.790 privrednih subjekata, u februaru 2.397, dok je u martu katanac stavljen na 2.751 firmu. I dok jedni odustaju, drugi započinju biznis uprkos krizi. Činjenica je da je u prvom tromesečju ove godine osnovano za 26,4 odsto manje preduzetničkih radnji nego u istom periodu lane, ali je ipak bilo 6.367 njih koji su pokrenuli sopstveni posao. Od tog broja, njih 1.818 je startovalo u martu.

 

 

Ono što je novo je to da je agencija za privredne registre (APR) utvrdila nove rokove za dostavljanje finansijskih izveštaja propisanih Zakonom o računovodstvu. Rok za dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja ističe 4. avgusta, umesto 30. juna ove godine, a rok za dostavljanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja ističe 3. septembra, umesto 31. jula 2020. godine. Takođe, za dostavljanje vanrednog finansijskog izveštaja zadnji datum je 5. jun, pod uslovom da je rok za dostavljanje tih izveštaja istekao za vreme vanrednog stanja. Slanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja pravnih lica koja imaju poslovnu godinu različitu od kalendarske godine ističe 4. avgusta ali pod uslovom da je rok za dostavljanje tih izveštaja istekao za vreme vanrednog stanja, odnosno ističe do 31. maja 2020. godine.