Međunarodni dan nestalih: U postjugoslovenskom regionu i dalje više od 10.000

|   Info
Minutom ćutanja za nevine stradale žrtve otpočela je konferencija povodom Međunarodnog dana nestalih lica posle rata, sa prostora bivše Jugoslavije. Od 10167 nestalih, njih 3900 su Srbi. – Stradali smo kao ni jedan narod u novijoj evropskoj istoriji – istakao je Dušan Čelić, predsednik koordinacije srpskih Uduženja nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije. Izražavamo poštovanje porodicama svih onih koji su nestali i stradali u vihoru Jugoslovenskog beznađa. Žrtve ne delimo po nacionalnosti, samo bol postoji. U bolu smo svi isti - zaključak je konferencije povodom Međunarodnog dana nestalih.

Više od 20 godina prošlo je od traganja za istinom – gde su nestali Srbi posle sukoba na Balkanu. Izražavamo poštovanje porodicama svih onih koji su nestali i stradali u vihoru Jugoslovenskog beznađa. Žrtve ne delimo po nacionalnosti, u bolu smo svi isti – istakao je prof. dr Dušan Čelić, povodom konferencije Međunarodnog dana nestalih.

 

Ratovi su u našem regionu za sobom ostavili hiljade žrtava, a njihove porodice i dalje izražavaju nezadovoljstvo zastojem u procesu traženja i identifikacija nestalih.

Članovi porodica žrtava mirno su prošetali do Spomenika nestalima i stradalima u ratovima 90-ih, na prostoru bivše SFRJ u Tašmajdanskom parku, sa polaganjem venaca i cveća.

Novinar: Ivana Damnjanović

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar