Mere za unapređenju položaja žena i povećanje njihove ekonomske samostalnosti

|   Info
U strateškim dokumentima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) žene su svrstane u grupu teže zapošljivih osoba, što je uticalo na kreiranje mera koje će doprineti unapređenju položaja žena i povećanju njihove ekonomske samostalnosti i nezavisnosti, piše današnja "Politika".
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Politika

Imajući u vidu da učešće na tržištu rada i zaposlenje najviše doprinose ekonomskoj nezavisnosti, žene su okarakterisane kao ranjiva grupa na tržištu rada.

Kako se navodi, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za prvi kvartal 2023. godine u Srbiji 51,3 odsto stanovništva čine žene, a stopa zaposlenosti žena na republičkom nivou je 57,8 odsto, dok je u beogradskom regionu 65,2 odsto.

Pružanje integrisane usluge žrtvama nasilja i žrtvama trgovine ljudima podrazumeva pružanje podrške, rad na oporavku ponovnom uspostavljanju samopouzdanja, samopoštovanja i socijalnih relacija, što je kompletna podrška ženama žrtvama porodičnog nasilja i trgovine ljudima u zapošljavanju.

Da bi se mogle primeniti mere NSZ neophodno je biti na evidenciji nezaposlenih osoba, a prijavljuje se lično u organizacionim jedinicama NSZ prema mestu prebivališta, mestu rada ili prema mestu prestanka radnog odnosa, ukoliko osoba u tom mestu ima prijavu boravišta.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar