Mihajlovićeva javno pozvala direktora Transportgasa na sastanak u Vladu

|   Život
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović danas se u Vladi sastala sa šefom kancelarije Svetske banke u Republici Srbiji – Stivenom Ndegvom i sa njim razgovarala o nastavku saradnje u oblasti reformi ovih sektora u Srbiji, kao i zelene ekonomije i energetske efikasnosti. Ona je ovom prilikom pozvala i direktora Transportgasa na sastanak u Vladu Srbije.
  • Razgovarali smo danas o nekoliko važnih strateških pravaca, od zelene ekonomije i zelene energetike, jer iako znamo da se deo struje dobija iz uglja, drugi deo je iz hidroenergije i želimo da energetiku psopešimo i učinimo čistijom. S druge strane, razgovarali smo i o energetskoj efikasnosti, odnosno racionalnoj upotrebi energije na čemu ćemo raditi sa Svetskom bankom, rekla je Mihajlovićeva.

 

Potpredsednica Vlade rekla je i da je jedna tema danas posebno deleginara od strane Ministarstva, a to je reforma i stvaranje energetskog i rudarskog sektora pogodnim prostorom za investiranje.

  • Kao što smo uveli elektronske građevinske dozvole, tako ćemo raditi na uvođenju e-energetike i e-rudarstva, da sve dozvole, licence, potrebne potvrde za rad i projekte učinimo digitalizovanim i elektronski dostupnim. U pitanju je ozbiljna reforma koja zahteva izmenu mnogih zakona u ovom sektoru. Zahvalni smo na dobroj saradnji sa Svetskom bankom koja je naš prijatelj svih ovih godina i sa kojom smo u prethodnom Ministartsvu uradili mnoge velike stvari, od reformi građevinskih dozvola, železnice, velikih infrastrukturnih projekata. Sigurna sam da ćemo kroz buduću saradnju učiniti da energetika, kao bazičan sektor u Srbiji donese ogromne rezultate i veliki doprinost rastu BDP-a, rekla je ona.

 

Stiven Ndegva čestitao je poptredsednici Mihajlović i istakao da mu je drago što je ona preuzela ovaj sektor veoma važan za budućnost Srbije.

 

  • Radujemo se nastavku saradnji i novim uspesima. Danas smo razgovarali o reformama u ovom sektoru što je od izuzetnog značaja i doprineće razvoju zemlje. Pričali smo o novim mogućnostima u sektrou rudarstva, kao što je litijum, velika prilika za Srbiju i nova radna mesta, kao i o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, posebno zelenoj energiji. U saradnji sa drugim partnerima, nastavićemo da podržavamo Srbiju u svim reformskim procesima, kao što su e-energetika i e-rudarstvo, rekao je Ndegva.

 

Mihajlovićeva je na ovom sastanku i javno pozvala direktora Transportgasa na sastanak u Vladu Srbije i dodala da javna preduzeća postoje da bi bila uspešna i radila u korist građana Srbije.  Takođe je istakla i da želi da poruči ljudima koji su dobili odgovornost da vode preduzeća u državnom vlasništvu, da to nisu njihova privatna preduzeća, već da su ona vlasništvo RS.

 

  • Moj zadatak je da služim narodu, kao i svako ko je u Vladi RS. Energetika i rudarstvo bazični za razvoj i budućnost Srbije – zaključila je Zorana na sastanku.