Na čelu Spasovdanske litije biće kivot sa moštima svetog vladike Nikolaja

|   Info
Vikar patrijarha Petar Toplički rekao je danas da će na čelu Spasovdanske litije, koja će se sutra kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, biti kivot sa moštima svetog vladike Nikolaja, koji će biti donet iz manstira Lelić kod Valjeva radi utehe naroda u ovim teškim danima i duhovnog okrepljenja.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

On je za Radio-televiziji Srbije kazao da je patrijarh Porfirije doneo odluku da mošti baš tog svetitelja budu na čelu litije, jer je reč o jednom od najvoljenijih svetitelja i da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu.

Kako je istakao, mošti će u 19 sati biti iznete iz Vaznesenjske crkve, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

"Posle toga, narod će moći da celiva mošti svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje", rekao je vikar patrijarha.

Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde že biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a očekuje su, kako je rekao Petar Toplički, da će učestvovati i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, deca i roditelji.

Večeras će u uoči  slave Beograda, Vaznesenja Gospodnjeg, u svim hramovima biti održano bdenje povodom praznika, a u Vaznesenjskoj crkvi će u 18 časova biti sveta služba i u tom periodu će mošti svetitelja krenuti iz Valjeva.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar