Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare situacija bez promene

|   Info
Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare između centralne Srbiej i Kosova i Metohije situacija je bez promene, specijalne kosovske jedinice Rosu i dalje su na severu pokrajine, ali nema incidenata, javlja RTS.
Foto: FoNet/AP

 

Izvor: FoNet, RTS

Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje mirno protestuju, uprkos kiši koja je povremeno padala. Oni su mirno ispratili sve smene policijskih snaga raspoređenih na severu KiM, konstantno su u neposrednom kontaktu, ali nije bilo incidenata i provokacija kao ranije.

Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, i ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja.

Istovremeno, Priština poručuje da odluka o tablicama nije provokacija, a da su na severu samo pripadnici policije.

Na čekanju je manje od 10 kamiona, za razliku od juče kada ih je bilo i četrdesetak.

Na Kosovo se preko prelaza Jarinje i Brnjak i dalje može samo pešice.

Na Jarinju i Brnjaku saobraćaj je u prekidu, a na Merdaru gužva zbog zamene registarskih tablica - privremenim. Tu meru Priština je uvela pre dva dana, što je pojačalo tenzije na severu i izazvalo zabrinutost meštana.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

I dalje traje miran protest Srba sa severa KiM, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.