Na ulicama Beograda 1.290 vozila za javni gradski prevoz

|   Info
Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević izjavio je danas da će od 8. maja biti angažovano 1.290 vozila za javni gradski prevoz, kao i da će po potrebi biti uključena rezervna vozila.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

On je, na konferenciji za novinare, rekao da će osoba, koju će odrediti prevoznik, kontrolisati ulazak i kretanje putnika kroz vozilo i da će putnika, nakon validiranja karte, uputiti da zauzme slobodno mesto za sedenje ili stajanje.

Vasiljević je naveo da u vozilo javnog prevoza neće moći da uđu građani koji nemaju masku i rukavice, i koji ih pravilno ne koriste, a vozači će imati ovlašćenje da zaustave vozilo ukoliko neko od putnika nema zaštitnu opremu, a neće da izađe iz vozila.

Vasiljević je rekao da će zatim biti obavešten operativni kontrolni centar Sekretarijata za javni prevoz koji će pozvati komunalnu miliciju, koja će biti stacionirana na određenim punktovima, tako da će u kratkom roku moći da interveniše.

Na pitanje novinara koliko će maksimalno ljudi moći da bude u autobusu, Vasiljević je odgovorio da je smanjen kapacitet.

On je rekao da imaju više modela i tipova vozila, autobusa, tramvaja i trolejbusa, da će do petka u svim vozilima biti obeležena mesta za sedenje i stajanje, ali je dodao da je u ovom trenutku teško reći koliko će u svakom vozilu biti mesta.

Tako će, na primer, u niskopodnom solo autobusu biti 13 sedećih i 12 stajaćih mesta.

On je rekao da od 8. maja počinje sa radom i BG voz.

Javni prevoz će u prvoj fazi moći da koriste samo zaposleni.

Vasiljević je objasnio i da poslodavac ima mogućnost da za svakog zaposlenog uplati restriktivnu kartu, ukoliko jedan period u mesecu ne ide na posao.

"Za svakog zaposlenog poslodavac preko BusPlusa može da kupi kartu od 8. maja do kraja meseca. Svi putnici, zaposleni, imaju mogućnost da kupe i polumesečnu kartu od 16. maja do kraja meseca, a da uzmu petodnevnu kartu do 15. maja", rekao je on.

Vasiljević je rekao da će i radnici po ugovoru, kao i honorarci moći da izvade personalizovanu kartu za zaposlene.

Direktor GSP Beograd Radiša Momčilović rekao je da je ovo preduzeće obavilo neophodne pripeme vezane za početak rada javnog prevoza i da će sva vozila do petka biti adekvatno obeležena, a obezbeđen je i dovoljan broj kontrolora koji će kontrolisati da li se predviđene mere poštuju.

Epidemiolog Slavica Maris rekla je da će se u autobus ulaziti na prednja vrata, da su mesta za sedenje i stajanje obeležena.

Ona je rekla da su vodili računa da obezbede distancu između putnika od minimum metar i po i da broj putnika u autobusu bude ograničen.

Prema njenim rečima, u vozilima se neće upotrebljavati centralna ventilacija, već će se provetravati otvaranjem prozora ili vrata.

Maris je rekla da je za vozače obavezno nošenje lične zaštitne opreme, da će oni biti odvojeni u kabini ili odvojenim prostorima od pleksiglasa, dodavši da će biti pojačana dezinfekcija svih kontaktnih površina u vozilima.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se planira da u prvoj fazi gradski prevoz koriste isključivo zaposleni, a koliko će ova faza trajati "zavisi od rezultata koje dobiju".

Prema njegovim rečima, u drugoj fazi javni prevoz će koristiti učenici, u trećoj svi ostali koji nisu zaposleni, ali imaju manje od 65 godina.

On je rekao da će u četvrtoj fazi gradski prevoz moći da koriste stariji od 65 godina i naveo da će to "relativno brzo doći" i da "ne očekuju da će virus biti aktivan posle maja".

Kon je rekao da su primenjene sve mere da ne dođe do zaražavanja u samom autobusu.