Odbornici u ponedeljak o linijskom parku na Dorćolu

|   Info
Odbornici Skupštine grada Beograda sutra treba da glasaju za Plan detaljne regulacije za Linijski park na Dorćolu, čime će se steći uslovi da se raspiše tender i do kraja godine počne gradnja tog parka, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Kako je preneo Beoinfo, Vesić je precizirao da će izgradnja parka trajati tri godine i da će koštati 55 miliona evra.

"U budžetu za ovu godinu izdvojili smo 15 miliona evra za ovaj park, koji je projektovalo 55 mladih arhitekata. Tamo gde je nekad pruga odvajala Beograd od reke sada će biti Linijski park sa pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 metara kvadratnih pešačkih površina, 200.000 metara kvadratnih zelenih površina, 5.000 novih stabala i 500 klupa", ukazao je Vesić.

On je istakao da će ispod parka biti izgrađena četiri podzemna prolaza za automobile i to u nastavku ulice Tadeuša Košćuška u pravcu Dunava, te ispod Dunavske ulice i Linijskog parka. Takođe u Knežopoljskoj ulici i u nastavku Cvijićeve ulice.

Na sutrašnjoj sednici Skupštine ulicu će na Voždovcu dobiti jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine Ljuban Jednak, a glumci Milena Dravić i Dragan Nikolić na uglu ulica Mileševska i Cara Nikolaja skver Milene i Gage .

Park u Bulevaru kralja Aleksandra 84, na uglu sa Ulicom kneginje Zorke dobiće naziv Park Mile Oklopa, a odbornice će glasati i da spomenik na Topličinom vencu dobije Dušan Radović, a Mihajlo Pupin ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu.