Počela grejna sezona

|   Info
Daljinski sistemi grejanja jutros su počeli da rade, što znači da radijatori u 650.000 domaćinstava širom Srbije moraju da budu topli, a izvršna direktorka Beogradskih elektrana Ivana Kalanja rekla je za RTS da su svi toplotni izvori tog preduzeća uspešno počeli prvi dan i da nema poremećaja na mreži.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Prema informacijama koje je RTS dobio iz Udruženja toplana Srbije, svih 60 toplana u Srbiji od jutros je u redovnom režimu.

Ivana Kalanja je, objašnjavajući pri kojim se temperaturama gase radijatori, rekla da se grejanje gasi kada je 15 stepeni napolju.

"Kako se bude razvijao dan, od 10 ili 11, mi stalno pratimo prognozu i ostvarene temperature u većem delu grada i u skladu sa tim donosimo odluku o prekidu", istakla je Kalanja i dodala da se grejanje ponovo uključuje ukoliko temperatura tokom večeri padne ispod 12 stepeni.

"Uobičajeni grejni dan je od 6 do 22, osim nedeljom i praznikom, kada je od 7 do 22 sata. Odluka kaže da, ukoliko su spoljni uslovi takvi, može se i prekinuti rad. Pravilima o radu je to preciznije definisano, odnosno kada temperature 15 stepeni i više traju četiri sata u toku dana, vrši se prekid", rekla je Kalanja.

Prema njenim rečima, ponovno pokretanje sistema je kada temperatura padne na 12 stepeni, a obaveza je i kada su jako niske temperature da se greje 24 sata, odnosno da se produži grejanje i tokom noći.

Beograđani curenje radijatora i instalacija i slične probleme mogu da prijave na telefon 011 2093100, dok sve ostale probleme mogu da prijave na 011 2093011.

Ivana Kalanja je zamolila sugrađane da ukoliko ceo objekat nema grejanje, da to prijavi ili upravitelj ili jedna osoba iz zgrade, jer ako Beogradske elektrane prime 20 poziva sa jedne adrese, onda se  jednostavno zaguši centar.

Napomenula je da svi toplotni izvori Beogradskih elektrana imaju mogućnost prelaska na alternativno gorivo, odnosno na mazut i da postoje solidne zalihe tog energenta.