Pojačan nadzor prijave prebivališta Policijskoj upravi za grad Beograd

|   Info
Ministarstvo unutrašnjih poslova naložilo je, počev od danas, pojačan nadzor prijave prebivališta Policijskoj upravi za grad Beograd i svim područnim policijskim upravama, saopštila je Vlada Srbije.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Kako se navodi, pri svakom zahtevu za prijavu prebivališta ovlašćene osobe obavljaju elektronsku proveru radi utvrđivanja broja ljudi koji su već prijavljena na toj adresi.

Ako se elektonskom proverom ispostavi da je na toj adresi već prijavljeno pet ili više osoba, nalaže se obavezna terenska provera činjenice stanovanja građanina na adresi na kojoj prijavljuje prebivalište, dodaje se u saopštenju.

Tek na osnovu tako utvrđenog činjeničnog stanja, ovlašćeni službenik donosi odluku o podnetom zahtevu za prijavu prebivališta.

Ovaj korak MUP je naložilo na predlog Radne grupe za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, a u saradnji sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Cilj pojačanog nadzora je otklanjanje i najmanje sumnje u broj glasača na predstojećim izborima u Beogradu, imajući u vidu da je birački spisak dostupan svima i broj birača se automatski ažurira po opštinama na svakih 90 dana", navodi se u saopštenju.

Terenska provera, koja će se od danas obavljati pri nekim zahtevima za prijavu prebivališta u Beogradu, samo dokazuje posvećenost Vlade Srbije transparentnosti i jačanju poverenja svih građana u izborni proces.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar