Radojičić: Važno je da razumemo da je dijabetes bolest savremenog sveta

|   Info
U Beogradu će, povodom 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, večeras plavom bojom biti osvetljene kupole Doma Narodne skupštine, Brankov most, Palata Albanija i Most na Adi, najavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava oko 160 zemalja sveta, a važno je da razumemo da je to bolest savremenog sveta i da podižemo nivo svesti kod ljudi, kako bi prevencijom bio smanjen rizik, ocenio je Radojičić.

On je, kako navodi Beoinfo, upozorio da je "posebno je zabrinjavajuće to što i deca sve češće imaju problem sa dijabetesom" i ukazao da su "kod dece, kao i kod odraslih, osnovni uzročnici bolesti loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost".

"Kao gradonačelniku, ali i dečijem hirurgu, ovo mi je posebno važno, jer moramo da delujemo na čitavo društvo kako bi se stopa dijabetesa smanjila",  rekao je Radojičić.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 10 odsto stanovništva u velikim gradovima ima problem sa dijabetesom, u Srbiji ih ije više od 700.000, a svaki četvrti živi u Beogradu, navedeno je u saopštenju.