SASTANAK U VLADI: Mihajlovićeva: Projekat „Jadar“ jedan od najvažnijih za Srbiju

|   Info
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović sastala se danas sa Marni Finlejson, generalnom direktorkom kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum i sa njom razgovarala o realizaciji projekta „Jadar“. Sastanku su prisustvovale i ambasadorke Australije i Velike Britanije u Srbiji, Rut Stjuart i Šon Meklaud, ambasador SAD Entoni Godfri, kao i načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac.

 

  • Ovo je više od rudarskog projekta, gradićemo savremeni rudnik sa pratećom infrastrukturom i u tom poslu otvoriti više od 2000 radnih mesta. Litijum je materijal budućnosti, od velike važnosti za razvoj čovečanstva. Posvećeni smo razvoju „Jadra“ u skladu sa modernim tehnologijama i održivim pristupom za zaštitu životne sredine – istakla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović na sastanku sa ambasadorima Velike Britanije, SAD i Australije.

 

Mihajlovićeva se ovom prilikom zahvalila i vladama SAD, Australije i VB na podršci i istakla da je na teritoriji Srbije najznačajnije da rade najveće i najbolje svetske kompanije.

 

Generalna direktorka kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum, Marni Finlejson, na sastanku je istakla da su dijalog, saradnja i partnerstvo sa VladomSrbije i lokalnim zajednicama važni za realizaciju projekta koji ima ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“.

 

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, na sastanku je rekao da je projekat „Jadar“ jedan od najvažnijih projekata Vlade i jedan od ključnih za Mačvanski okrug i Loznicu, te da će doneti prosperitet ovom kraju i Srbiji, ako se bude realizovao u kontekstu najviših ekoloških standarda i uz komunikaciju sa meštanima.

  • Ovaj projekat će nas naučiti novim tehnologijama i baziraće se na modernoj tehnološkoj eksploataciji i proizvodnji, čime ćemo doprineti očuvanju životne sredine. Niko neće zarađivati novac na uništavanju životne sredine – zaključila je Mihajlovićeva na sastanku.

Novinar: Ivana Damnjanović