Sofijin svet umetnosti

|   Život
U okviru likovne sekcije Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“ u Jagodini, priređena je izložba Sofije Stevanović, učenice prve godine arhitektonskog smera. Bila je to prilika da se svi prisutni upoznaju sa talentom ove mlade umetnice koji prevazilazi okvire školskog uzrasta.
Foto KCN TV

Iako je tek zakoračila u svet srednjoškolskog obrazovanja, petnaestogodišnjoj Sofiji Stevanović na talentu mogu da pozavide mnogo ozbiljniji likovni umetnici. Ova skromna devojčica, bez dana likovnog obrazovanja, poput ozbiljnih slikara, savršeno barata proporcijom i anatomijom ljudskog tela, stvarajući svoja umetnička dela. Najmlađi je član likovne sekcije Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“ u Jagodini, i s pravom je zaslužila da otvori ovogodišnju sezonu izložbi, koje se tradicionalno organizuju u školiu okviru likovne sekcije.
-Svoj talenat sam otkrila 2016.godine tako što sam kupila jednu knjigu za crtanje stripova i od tada aktivno crtam. Posle dve godine sam probala da crtam portrete i i tako sam otkrila svoj talenat. Neki od mojih radova su izloženi na ovoj izložbi, pa su tu portreti poznatih ličnosti, mrtva priroda, akvareli i drugo, objašnjava Sofija Stevanović.
Ona kaže da je njena najomiljenija tehnika olovka, pa su tako na prvoj samostalnoj izložbi najviše zastupljeni portreti u toj tehnici.
-Ako radim odjednom, za jednu sliku mi je potrebno nekoliko sati, ali ponekad taj proces traje i mesec dana, jer želim da sve ispadne što bolje. S obzirom da sam upisala srednju arhitektonsku školu, potrudila sam se da povežem lepo i korisno. U Jagodini je taj smer jedini blizak umetnosti, koju obožavam, pa se nadam da će i moje buduće zanimanje imati veze sa umetnošću, dodaje ova talentovana devojčica.
Sofija je nešto posebno, kaže njena profesorka likovnog Jasmina Šumar, vođa likovne sekcije škole „Nikola Tesla“.
-Ja ne mogu da kažem da je ona kao sva druga deca, jer njen talenat prevazilazi sve ono što mi očekujemo u prvoj godini od đaka. Ovo je talenat jedne zrele osobe, a Sofija to jeste. Pitanje je koliko mi možemo da joj pružimo ovde i da je podržimo. Možemo da je podržimo ovom izložbom i lepim rečima, ali mislim da svi treba da vide njene slike, jer su izuzetne. Sa Sofijom valja ozbiljno raditi, pa je ovo prilika za “lovce na talente”, ako mogu tako da kažem, da je preuzmu i rade na usavršavanju njenog ogromnog umetničkog potencijala, rekla je Jasmina Šumar, njena profesorka.
Samostalnu izložbu Sofije Stevanović, u okviru likovne sekcije, upotpunili su, muziciranjem i recitalom, učenici trećeg razreda elektrotehničkog smera škole „Nikola Tesla“ u Jagodini.
T.Mitrović