Autoput "Evropa" i gasovod "Balkanski tok" strateške investicije za napredak Srbije i Bugarske

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov saglasili su se danas da su autoput "Evropa" i gasovod Balkanski tok strateške investicije za napredak obe države.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Vučić je, posle zajedničkog obilaska gradilišta autoputa, kao i radova na izgradnji gasovoda, rekao i da nema više karantina za ulazak u Srbiji i Bugarsku.

U kratkom vremenskom periodu završiće se ovaj deo Balkanskog toka do Srbije, rekao je Vučić i napomenuo da je Srbija završila svoj deo oko Zaječara, a da bi uskoro trebalo raditi i interkonektor do Niša, oko 62 kilometra sa bugarske strane.

Vučić je zahvalio Bugarskoj i Borisovu za podršku Srbiji na u procesu evrointegracija.

Borisov je rekao da bi ovom posetom i obilaskom trebalo da se pošalje poruka "da je vreme za rad, druženje i pokušaj da se zaboravi kriza sa kovidom 19", koja je donela veliki broj umrlih, štetu, ali i ekonomski pad celom svetu.

On je napomenuo da je Vučiću pokazao mesta proširenja gasovoda, gde će biti kompresorska stanica prema Srbiji sa pritikom od 65 bara, a do sada je bilo 22 bara, kako bi i Srbija mogla da uzima taksu od tranzita gasa i da je zato da svih 15 milijardi kubika gasa može da prođe.

Radi se na interkonektoru sa Grčkom, dodao je Borisov, uz napomenu da se pravi krug Grčka-Turska-Balkaski tok prema Srbiji - "fer i pošteno, uz podršku Evropske komisije".

Na pitanje o eventualnim pritiscima EU i SAD zbog ruskog gasa, Borisov je rekao da se svaki faktor protivi ako ima korupcije i netrasparentnih procedura.

Upravo zbog toga je Brisel obustavio Južni tok, zbog postojanja korupcijskih praksi na tenderima, rekao je on.

Borisov je najaviio i da bi krajem godine sa Vučićem ponovo dogovorio susret na granici kako bi proverili napredak radova.

Lično sam razgovarao sa predsednikom Donaldom Trampom, potpredsednikom Pensom i američkim državnim sekretarom. Ceo projekat ne nosi uzalud ime Balkanski tok.

Evropska komisija je pre nekoliko dana dala šet miliona evra, tu će ići i ruski gas, azerbejdžanski, a posle razgovora sa Gaspromom cena gasa je smanjena za 42 odsto, naglasio je Borisov.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike