Srpska Napredna Stranka obeležila slavu Svete Petke

|   Info
Krsna slava Sveta Petka svečano je obeležena u prostorijama Srpske Napredne stranke na Novom Beogradu. Tradicionalnom lomljenju slavskog kolača prisustvovao je veliki broj gostiju i novinara.

Srpska napredna stranka ima smisao postojanja samo ako svakog dana nešto uradi za građane, poručio je danas član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović prilikom obeležavanja slave.

27. Oktobar je dan koji Srpska pravoslavna crkva posvećuje Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznat kao dan Svete Petke. Žene smatraju da je Sveta Petka njihova zaštitnica, a kako bi bile u njenoj milosti, one na ovaj dan ne rade velike i teške poslove. Narod veruje da se na dan Svete Petke dešavaju velika čuda, naročito ozdravljenje bolesnih.

Uobičajeno je da se na Svetu Petku, 27. oktobra, ode u crkvu Ružica na Kalemegdanu gde se pokraj kapele Svete Petke uzima čudotvorna voda za koju se veruje da leči mnoge bolesti, a naročito probleme sa vidom. Sveta Petka je rođena u grad u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. Prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu. Ime je dobila po danu u nedelji – petku. Ostala je devica do kraja života.

Novinar: Ivana Damnjanović