Trgovinska razmena Srbije i Francuske dve milijarde evra

|   Info
Generalna direktorka Francusko - srpske komore Sanja Ivanić danas je, povodom francuske nedelje posvećene jačanju ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje, izjavila je da je trgovinska razmena Srbije i Francuske dve milijarde evra.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Prema njenim rečima, samo prošle godine razmena je porasla 30 odsto, a u Srbiji ima 130 francuskih kompanija koje zapošljavaju 13.000 ljudi, uglavnom u automobilskoj industriji, poljoprivrednim kompanijama i digitalnoj industriji.

"U Srbiji 5.000 privrednih subjekata posluje sa Francuskom, 800 kompanija izvozi u Francusku. Francusko tržište jeste zahtevno, međutim, ima još prostora da se poboljša ta saradnja", rekla je Ivanić i dodala da dobijaju upite naših kompanija koje izvoze u Francusku da otvore i kompanije u toj zemlji.

Napomenula je da je u oktobru bila na najvećem susretu privrednika u Francuskoj i da je bila radionica posvećena Srbiji.

"Interes postoji, od korone vlada dodatni oprez gde kompanije nisu sigurne šta će se dešavati. Ovo je prvi put da je Srbija bila pozvana. Potpisan je sporazum sa našim Ministarstvom za nauku, koji će doprineti da se ohrabe projekti inovacije", rekla je Ivanić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar