Trudnice mogu telefonom da prijave poslodavca koji im uskraćuje prava

|   Info
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apeluje na sve trudnice, porodilje i majke da se na vreme upoznaju sa svojim pravima za vreme privremene sprečenosti za rad. Ipak, ukoliko im poslodavci uskraćuju neka od prava koja im sleduju po zakonu, od sada mogu da ih prijave putem besplatnog telefona 0800-300-307.

Od pre nekoliko dana trudnice i porodilje mogu brže i lakše da prijave Inspekciji rada poslodavce zbog nesplaćenih naknada zarada, neuplaćenih doprinosa na obavezno socijalno osiguranje ili zbog kršenja nekog drugog zakona koji im uskraćuje prava.

Pojedini portali pre nekoliko dana preneli su vest da je više od 13.000 majki oštećeno primenom Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je na snazi oko godinu dana. Resorni ministar tvrdi da niko ne može da bude oštećen sa nečim što nije stečeno pravo.

Ministar Đorđević poručuje da se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u okviru kategorije Registri redovno ažurira spisak svih poslodaca za koje se dokaže da su prekršili zakon, u ovom slučaju prema porodiljama i trudnicama.