Vesić: Posle 20. oktobra počinje rigorozna kontrola buke

|   Info
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da posle 20. oktobra počinje rigorozna kontrola buke iz ugostiteljskih objekata na osnovu ovlašćenja koje je komunalna milicija dobila novim Zakonom o buci.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Studio B, Beoinfo

"Većina ugostitelja, njih preko 95 odsto, radi normalno i ne prave probleme svojim komšijama. Manji broj njih, posebno onih sa splavova, emituju glasnu muziku i terorišu Beograđane i sada je poslednji trenutak da ulože novac u mere zaštite od buke", rekao je Vesić za Studio B, preneo je Beoinfo.

On je poručio da će se Zakon dosledno sprovoditi i da neće biti zaštićenih.

Novim zakonom svaki komunalni milicionar ovlašćen je da u slučaju da se iz ugostiteljskog objekat emituje buka koja je većeg intenziteta i jačine od dozvoljenog reaguje na licu mesta, naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, svaki komunalni milicioner biće opremljen uređajem za merenje nivoa buke, takozvanim fonometrom pa će moći da upozori ali i da oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad ugostiteljskog objekta.

Zakon o zaštiti buke predviđa da će novčanom kaznom od 200.000 dinara komunalni milicionar kazniti za prekršaj ugostitelja ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Ukoliko ponovi prekršaj kazna je od 500.000 do 1.000.000 dinara. Komunalni milicionar ima pravo da oduzme sredstvo sa kojeg se emituje glasna muzika, kao i da zatvori ugostiteljski objekat ukoliko se prekršaj ponovi.