Akcioni plan za zeleni grad

|   Info
Radna grupa Grada Beograda za izradu dva strateška dokumenta u oblasti ekologije – Akcionog plana za Zeleni grad (GCAP) i Akcionog plana zaodrživu klimu i energiju (SECAP), održala je on-lajn radionicu sa eskpertima angažovanim na izradi tih dokumenata, stručnjacima nevladinog sektora i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da izrada tih dokumenta važna i da će ako ih kvaliteno urade oni biti "zvezda vodilja za zeleniji Beograd u narednih deset godina".

"Ekspertski tim je, na osnovu temeljne analize aktuelnih i planiranih gradskih projekata u oblasti ekologije, uradio Nacrt dokumenta sa predloženim ciljevima i merama, kako bi u narednom periodu uspostavili energetsku efikasnost, održivu urbanu mobilnost, više zelenih površina, manje otpada a više reciklaže, između ostalog", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da se pri izradi ovih dokumenata uvažava mišljenje stručnih organizacija, kao i građana te da nakon održane radionice sledi usvajanje komentara Radne grupe i nevladinog sektora na predložene projekte, a nakon toga biće organizovana javna rasprava.

"Pozivam sve da daju svoj doprinos i pomognu da ovi akcioni planovi budu kreirani prema potrebama grada, da budu održivi i da nam pomognu da udruženim snagama, svojoj deci i unucima ostavimo lepši i zdraviji Beograd", istakao je Radojičić.

U radionici su učestvovali predstavnici Grada Beograda, ekspertski tim, predstavnici EBRD i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine: SKGO, BOŠ, NALED, UG Ulice za bicikliste, Savet Zelene gradnje Srbije, UNEP i CEUS.