ALARMANTNO: Od bolesti starijih sve više oboljevaju deca

|   Info
Nedostatak fizičke aktivnosti, preterano konzumiranje nezdrave hrane i stalno sedenje za kompjuterom u sobi dovelo je do toga da je mnogo dece u ranoj razvojnoj fazi obolelo od bolesti koje su do sada isključivo pogađale starije osobe. Kako stručnjaci tvrde, ovo će još više uzeti maha ako decu na vreme ne usmerimo na pravi put.

Svaka šesta devojčica ima autoimuno oboljenje štitne žlezde, svako treće dete u jednom razredu je gojazno, ima hipertenziju, dijabetes i različite psihoze, što su bolesti koje su nekada pogađale ljude koji imaju od 30 do 50 godina. Kod mladih su sve češći hormonski disbalansi, oboljenja krvnih sudova, ali i masna jetra – tvrdi profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i endokrinolog, Vesna Dimitrijević Srećković.

Dvadesetogodišnje istraživanje profesorke Srećković - dijabetesa tipa 2 kod odraslih i pre-dijabetesa i gojaznosti kod mladih, pokazalo je da čak 40 posto studenata ima masnu jetru, a posledice gojaznosti kod mladih su hormonski poremećaji, neplodnost, gubitak muških i ženskih hormona...i mnogi drugi disbalansi organizma.

Bez kretanja ne možemo da pokrenemo metabolizam naših ćelija. Ako uključimo decu u brojne fizičke aktivnosti i promenimo ishranu i pažljivo odaberemo namirnice, na vreme ćemo sprečiti  višak insulina, insulinsku rezistenciju, masne naslage i faktore opasnosti od nastanka tromboze i raka.

 

Novinar: Ivana Damnjanović