Beldocs - nedelja dokumentaraca

|   Život
Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će trajati od 10. do 17. maja, predstavljen je danas medijima.
Foto: FoNet/Ana Paunković

 

Izvor: FoNet

Svečano otvaranje 16. izdanja Beldocsa biće održano u Domu omladine Beograda, 10. maja od  19.30 časova, projekcijom filma Mladena Kovačevića "Još jedno proleće".

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković rekla je da su zbog tragedija koje su se dogodile u Srbiji, dugo većali da li će se festival održati.

"Odlučili smo da održimo ovogodišnje izdanje iz najdubljeg poštovanja prema preminulima, njihovim porodicama i sadašnjem trenutku", rekla je ona.

Kako dodaje, organiozatori su uvereni da je i stvaralaštvo jedan od načina da se preveziđu određene traume.

"Verujemo u kreativnu dokumentaristiku i njen potencijal da probudi naše razumevanje realnosti, da osvesti vezu između realnog i virtuenog, da zbližava ljude, budi empatije, da razvija mehanizme za prevazilaženje traume i osnažuje pojedince da se na stvaralački način suočavaju sa krizama“, rekla je Mara Prohaska Marković.

Najavljeno je da će ove godine biti prikazano više kratkometražnih i dugometražnih filmova domaćih autora nego prethodnih godina.

Film "Još jedno proleće“, koji otvara Beldocs, prvi put se prikazuje u Srbiji, a reč je o priči o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine.

Reditelj Mladen Kovačević rekao je kako je u jednom trenutku postojala ideja da se pravi paralela sa epidemijom variole i panademijom kovida, ali su shvatili da bi takvo poređenje bilo nezahvalno.

Film je pravljen od arhivskih snimaka, a najveći broj njih je dala Radio televizija Srbije, koja je postala i koproducent filma.

"Film je brzo nastao, lakše je raditi sa arhivskim snimcima. Drugi izvori su Zastava film, Filmske novosti i Televizija Kosovo, gde smo našli neke od najzanimljivijih scena za film. Nezgodno je bilo pronaći stvari koje nisu u vezi sa scenama bolesti, a pripadaju tom vremenu, ali pomogle su nam kolege iz televizije“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je velika privilegija bila to što su snimci prvi put skenirani sa filmskih traka na video.

Festival će 17. maja zatvoriti film „Gru tu je“, čiji su autori Bojan Vinulović i Rene Miškolci. U pitanju je svetska premijera filma, a održaće se u Domu omladine Beograda.

Bojan Vinulović rekao je da u filmu učestvuje 55 sagovornika, prijatelja, saradnika, poznanika repera Grua čije su priče sažete u 90 minuta.

"Na ideju da pravimo film smo došli spontano, kada smo se upoznali. Shvatili smo da se bavimo sličnim poslom, ali iz različitih uglova. Ja sam sportski novinar, on je radio spotove za naše najpoznatije repere i rešili smo da napravimo sinergiju toga, sportsko-muzički film“, rekao je Vinulović.

Rene Miškolci rekao je da je film rađen u stilu 90ih godina i da su želeli publiku da podsete na taj period.

„Nadam se da će publici da se svidi film, napravili smo energičan film, da drži pažnju gledalaca i da bude dinamičan, to je važno“, istakao je Miškolci.

U okviru festivala Beldocs održaće se program Budućnost slobode, koji će 11., maja otvoriti film „20 dana u Mariupolju“, koji je snimio tim američke novinske agencije Asošiejted pres (AP)  tokom ratnog izveštavanja u tom ukrajinskom gradu.  

Agencija je dobitnik ovogodišnje Pulicerove nagrade za izveštavanje u javnom interesu zahvaljujući izveštavanju o opkoljenenom Mariupolju.

Takođe, prateći program Beldocs indutry ima za cilj da poveže filmske stvaraoce iz zemalja Zapadnog Balkana, Južnog Kavkaza, baltičkih država, postsovjetskih zemalja sa filmskim profesionalcima iz celog sveta.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar