Beograd grad mogućnosti

|   Info
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da pametni gradovi koriste savremene tehnologije za unapređenje kvaliteta života građana u metropolama i rešavanje izazova kao što su saobraćajne gužve ili komunalni problemi i da je njegov cilj da i Beograđani osete taj boljitak u svakom segmentu života.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, eKapija

"Smart siti" rešenja, na kojima grad uveliko radi, obuhvatiće na prvom mestu rešavanje saobraćajnih gužvi, promociju pešačenja, biciklizma i javnog prevoza, rekao je Radojičić za eKapiju.

Da bismo imali pametan grad, po meri svojih građana, ne smemo svu pažnju da usmerimo samo na uvođenje tehnologije, senzora i interneta, već je pre svega potrebno da imamo realnu viziju razvoja grada i da postavimo specifične ciljeve pametnog urbanog razvoja, kazao je Radojičić.

On je istakao da je važno da i da snažnije stimulišemo inovacije, da stvaramo pozitivnu klimu za razvoj ideja i privlačenje novih investitora.

Uverio sam se da je Beograd u tom smislu grad impresivnih mogućnosti i vrlo složenih i ozbiljnih izazova, a mnogi projekti, poput „Beograda na vodi”, pešačkih i biciklističkih staza i garaža rade se po principima pametnih gradova, ukazao je Radojičić.

On je najavio da se počinje sa primenom „pametnog” rešenja za saobraćajne gužve, jer će se primeniti sistem za upravljanje saobraćajem po zonama, koji će omogućiti da se vozila usmeravaju u zavisnosti od gužvi, kao i da ima više zelenih talasa.

Reč je o trogodišnjem projektu, što znači da ćemo 2021. godine imati zaokružen Adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem na oko 300 raskrsnica sa semaforom, precizirao je Radojičić.