Brnabić: Srbija više nije zemlja jeftine radne snage

|   Info
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija već sada više nije zemlja jeftine radne snage i da se to više ne može isticati kao njena komparativna prednost u privlačenju stranih investicija.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Ona je tokom posete Srednjoj mašinskoj školi u Pančevu istakla da se sada radi na dovođenju što više inovativnih kompanija, uz napomenu da u njihovim istraživačkim centrima plate iznose više od 1.000 evra.

Brnabić je naglasila da Srbija ima istorijski nisku stopu nezaposlenosti od 9,5 odsto, da je prošle godine privukla tri i po milijarde evra investicija, a u ovoj do sada 30 odsto više nego u istom periodu 2018.

Ona je ukazala da je u Srbiji već više razvojnih centara i najavila da će od Nove godine jedna francuska kompanija sa takvim centrom doći u Novi Sad.

Planiramo izgradnju 10 regionalnih trening centara širom Srbije, a u srednjoj stručnoj Mašinskoj školi u Pančevu biće jedan od njih, precizirala je Brnabić, saopštila je Vlada.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ona je konstatovala da Aleksandar Obradović iz valjevskog Krušika ne može dobiti status uzbunjivača, jer zakon predviđa procedure koje su neophodne za to.

Brnabić je pozvala institucije da rade po Ustavu i zakonu i da "ne nasedaju na bilo kakve pritiske koji dolaze sa bilo kojih strana".

Ona je objasnila da je Obradović godinama prikupljao informacije o namenskoj industriji i dao ih novinaru iz inostranstva, i zapitala kako bi se u bilo kojoj drugoj državi nazvala takva delatnost.

Ako je imao sumnje da nešto nije rađeno kako treba, trebalo je našim nadležnim organima da na vreme ukaže na sumnje, kako bi pravna država mogla da radi svoj posao i to istraži, naglasila je Brnabić.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije