Dejan Vuk Stanković: “Ne vidim da ideja o bojkotu izbora može das donese korist bilo kome”

|   Info
Ne vidim drugi ishod bojkota izbora, osim što bi neke stranke koje imaju poslanike u Parlamentu, bile van Skupštine, kaže politički analitičar, Dejan Vuk Stanković. Kada govorimo o bojkotu, radi se o delu opozicije, jer postoje opozicione stranke koje bi izašle na izbore, ocenjue Stanković.

Ne verujem da će biti nekog ozbiljnog efeklta bojkota, do sada u srpskoj političkoj praksi je gotovo nemoguće pronaći pozitivan primer bojkota, posebno u uslovima kada niko ne zna kako bi to bilo organizovano, osim što bi bili pravljeni incidenti nalik onima ispred RTS-a u proleće ili onim nedavnim ispred Predsedništva Srbije. Ovako politički analitičar, Dejan Vuk Stanković, vidi najavu dela opozicije da će bojkotovati izbore.

Ta ideja o bojkotu, osim što bi same te stranke gurnula u neku vrstu “političkog kanala” ne može da donese bilo kakvu korist bilo kome, uključujući tu, pre svega, građane Srbije, ocenjuje Stanković.

Dijalog vlasti i opozicije je samo uveličana slika onoga što se inače dešava na političkoj sceni. Zahtevi da se menjaju tela mimo zakona i mimo predviđenih procedura su nešto što je tako formulisano da ne može da bude praktično prihvaćeno. Pravo je opozicije da istraju u svojim stavovima, s tim što niko nema pravo da narušava stanje građanskog mira, niti pravo političkih stranaka da učestvuju u izborima.

novinar: Danijela Perović