GIK usvojila Rešenje o dodeli odborničkih mandata

|   Info
Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je Rešenje o dodeli odborničkih mandata, nakon što je prethodno usvojen Ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda održanih 2. juna, čime su se stekli uslovi za konstituiksanje gradskog parlamenta, saopšteno je posle današnje sednice GIK.
Foto: FoNet/Gradska uprava

 

Izvor: FoNet

Komsija je u nastavku sednice  usvojila Izveštaj o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić rekao je da su time završeni izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i da su se stekli uslovi za konstituisanje gradske skupštine.

Rok za održavanje konstitutivne sednice lokalne skupštine počinje da teče od momenta kad lokalna izborna komisija, u ovom slučaju GIK, objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

Lokalna izborna komisija u roku od sedam dana od dana objavljivanja konačnih rezultata dodeljuje mandate kandidatima za odbornike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Konstitutivnu sednicu, na kojoj se potvrđuju mandati odbornika, saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 10 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji.

Konstitutivna sednica mora da bude održana najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

Za razliku od republičkog parlamenta koji se smatra konstituisanim kad je potvđeno dve trećine mandata poslanika, skupštine opština i gradova smatraju se konstituisanim kad budu izabrani predsednik skupštine i postavljen sekretar skupštine.

U svakom slučaju, lokalna skupština mora biti konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora. U suprotnom, predsednik Narodne skupštine će u roku od mesec dana od isteka tog roka raspisati izbore za odbornike u skupštini te jedinice lokalne samouprave.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar