Intenzivni razvoj Beograda

|   Info
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktorka Evropske investicione banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zapadnog Balkana Žužana Hargitai potpisali su danas memorandum o razumevanju Beograda i EBRD.
Foto: televizija Kopernikus

 

Time EBDR daje podršku našem glavnom gradu u realizaciji programa za zelene gradove.

Kako je navedeno u saopštenju Sekretarijata za informisanje, da bi se ušlo u tu "porodicu" potrebno je da se naprave akcioni planovi za zelene gradove i za održivu energiju i klimatske promene.

Radojičić je rekao da je saradnja sa EBRD veoma značajna i da se završava prva faza projekta, a potom se nastavlja druga.

"Ovaj memorandum je značajan jer ćemo nastaviti saradnju na realizaciji ciljeva koje smo postavili. Beograd se intenzivno razvija i ima mnogo gradilišta, ali osim toga važno je i da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji", istakao je prvi čovek Beograda.

Prema njegovim rečima, biće doneta strategija, dalji planovi i konkretni projekti koji će se realizovati da bismo dostigli ciljeve koje želimo.

On je rekao da je oko 15 odsto teritorije grada pokriveno zelenim površinama, a plan je da do 2025. godine bude deset odsto više.

Kada je reč o spalionici, Radojičić je rekao da u Beogradu ima mnogo problema sa deponijama i da će to biti jedan od koraka koji će pomoći da grad bude čistiji.

Hargitai je istakla da je reč o ogromnom projektu, ne toliko po vrednosti investicija, koliko po onome što će obezbediti u budućnosti – zeleniji grad na dobrobit svih građana.

"Beograd je ambiciozan, kandidovao se da bude član globalnog ugovora gradonačelnika za zelene gradove i mi ćemo pomoći u tome da postanete član te ogromne porodice", rekla je Hargitai.