Konkurs za idejno rešenje 16 metro stanica

|   Info
Konkurs za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn 16 metro stanica za prvu fazu prve linije beogradskog metroa raspisan je danas, a želja je da se angažuju domaći arhitekti, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, preneo je Beoinfo.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Srpske arhitekte će, kao što su radile i linijski park, dobiti da rade i metro. Želimo da mlade srpske arhitekte učestvuju u gradnji metroa i dizajniranju stanica jer će na taj način steći reference da rade u svetu. Osim toga, svaka stanica će biti drugačija i pričati priču o tom delu grada ili nekom događaju iz istorije Srbije, objasnio je Vesić.

Prema njegovom mišljenju, tako će beogradski metro biti drugačiji, "a ne kao neki drugi u svetu koji imaju potpuno identične stanice".

Raspisivač konkursa su gradski Sekretarijat za javni prevoz i Javno komunalno preduzeće Beogradski metro i voz, u saradnji sa sprovodiocem – Udruženjem arhitekata Srbije.

Konkurs je javni, otvoreni, anonimni, jednostepeni i anketni za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn, a dostupan je na portalu javnih nabavki i sajtu Udruženja arhitekata Srbije.