Međunarodni srednjevekovni festival na Kalemegdanu

|   Život
Međunarodni, Srednjevekovni festival “Beli orlovi” biće prvi put održan u Beogradu, na Kalemegdanu, od 25. do 27. avgusta 2023. godine, na Donjem gradu Beogradske tvrđave.
Foto: Vladimir Blagojević

 

Festival organizuju Udruženje za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi" i JP „Beogradska tvrđava".

Ova jedinstvena i značajna manifestacija koja promoviše srpsku i evropsku srednjevekovnu baštinu okupiće učesnike iz 18 zemalja iz Evrope i sveta, najavili su organizatori. Učestvuju udruženja iz Rumunije, Mađarske, Slovačke, Češke, Bugarske, Francuske, Argentine, Čilea, Brazila, Severne Makedonije, Hrvatske, Turske, Grčke, Italije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Danske i Holandije.

Posetoce na Festivalu očekuju:

Srednjevekovno selo – koje zajedno kreiraju učesnici 12 srpskih udruženja kao i udruženja iz Evropskih i zemalja sveta.

Radionice starih zanata i veština (kovanje, kaligrafija, mozaik, saračka radionica...), kojima će se dočarati srednji vek kroz manufakturu tog vremena na našim prostorima.

Igraonice za decu - razičite igraonice u skladu sa baštinom svog nasleđa predstaviće srpska i evropska udruženja.

Viteške borbe u oklopu - prema jasno definisanim pravilima HMB federacije realizovaće se borbe u punom oklopu sa učesćem svih zemalja učesnica.

Jousting (đustranje) – šou sa konjima koji prikazuje borbe vitezova na konjima u izvedbi Konjičke divizije Belih orlova.

Jahanje konja – rekreativna radionica jahanja za posetioce događaja.

Srednjevekovni bazar – bazar opreme , oruđa i oružja srednjeg veka u autentičnoj izradi članova Udruženja iz Srbije i sveta, specijalizovanih zanatlija na temu srednjeg veka.

Srednjevekovna i etno muzika - muzički bendovi iz Srbije, VizAntika i Na izvoru, dočaraće muziku srednjeg veka i renesanse.

Srednjevekovna plesna radionica - plesna sekcija Udruženja Beli orlovi.

Streličarstvo - turnir u srednjevekovnom streličarstvu u kome učestvuju svi streličari iz prisutnih udruženja iz Srbije, Evrope i sveta.

Srednjevekovna bajka za celu porodicu, za sve generacije ali sa posebnim akcentom i pažnjom posvećenoj deci i njihovoj edukaciji na temu srpske i evropske baštine srednjeg veka.

Termini festivala: 25.8. od 14h do 20h, 26.8. od 10h do 20h i 27.8. od 10h do 17h.

Foto: Vladimir Blagojević

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar