Obeležen Teslin dan u Zemunu

|   Info
Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, 10. jula, u Kuli na Gardošu, izložbom ''Teslina istraživanja u Koloradu Springsu'' autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa obeležen je Teslin dan.
Foto: Gradska opština Zemun

 

Predsednik Skupštine gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac otvarajući izložbu rekao je da je Opština prepoznajući veliki značaj očuvanja uspomene i promocije lika i dela Nikole Tesle, manifestaciju ''Teslin dan'' uvrstila u program redovnih godišnjih manifestacija, i na taj način se pridružila svetskim gradovima poput Njujorka, Filadelfije, Perta i Zagreba.

''Zahvaljujem se autorima i organizatorima što već deseti, jubilarni put Zemun ima priliku da vidi Teslinu zaostavštinu, uvek tako posebnu i inspirativnu, delo savremenika budućnosti'', rekao je Vranjevac.

Dokumenta koja su korišćena za izložbu su deo kolekcije Muzeja Nikola Tesla i Biblioteke Pajks Pik iz Kolorado Springsa.
Autor izložbe Vladimir Jelenković istakao je da je postavka u Kuli na Gardošu svetska premijera, i da pokazuje Teslinu magiju koja je pre 120 godina počela na visoravni Pajks pik ispod Stenovitih planina eksperimentima sa visokonaponskim transformatorima.

Na svečanom otvaranju izložbe inženjer Radomir Putnik prikazao je eksperiment sa Teslinim transformatorom za proizvodnju veštačkih munja.

Rođendan Nikole Tesle - 10. jul,  proglašen je nacionalnim Danom nauke.

Izložbi u Galeriji ''Čubrilo'', koja traje do 14. avgusta, pored mnogobrojnih poštovalaca Teslinog dela prisustvovao je i sekretar Skupštine gradske opštine Zemun Marko Janković.