Onlajn nastava ako parametri pokažu pogoršanje u svim opštinama

|   Info
Tim za praćenje i koordinaciju primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku o kombinovanom modelu nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave za iduću sedmicu, a eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama bi mogla biti doneta isključivo ako parametri pokažu znatno pogoršanje u svim opštinama, saopštio je danas Tim.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Ovonedeljna analiza, kako se navodi u saopštenju Tima, govori da je samo u 136 (11%) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1.5% i da u 466 (39%) nije bilo nijednog zaraženog učenika u prethodnoj nedelji, dok je 169 (14%) škola prijavilo samo po jedan slučaj.

Kod srednjih škola, procenat inficiranih učenika veći od 1,5% registrovan je u 85 šokla (16%), a istovremeno, u 99 srednjih škola (19%) nema pozitivnih u prethodnoj nedelji, dok je 81 škola (15%) prijavila po jedan slučaj, ukazao je Tim.

U saopštenju se naglašava da prosvetna inspekcija, u sklopu aktivnosti koje su u vezi sa epidemiloškom situacijom u zemlji, pored redovnih i vanrednih nadzora, realizuje i savetodavne posete i nadzor, a pogotovo nad radom ustanova za koje je Tim za škole procenio da su u određenom ili visokom riziku u smislu nepoštovanja epidemioloških mera.

Tim za škole prosvetnoj inspekciji dostavlja spiskove ustanova koje zahtevaju  posebnu pozornost, a prosvetna inspekcija preduzima radnje iz svoje nadležnosti.

U saopštenju se naglašava da, kao ni do sada, "Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije samo donosilo odluku o školama, već je pre svega uvažavalo stav zdravstvenog dela Kriznog štaba, ističući da je bitka protiv virusa SARS COV2 prevashodno bitka za zdravlje nacije".

Ministarstvo prosvete je apelovalo da se svi suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja, a potpredsednik Vlade i ministar prosvete Branko Ružić uputio je poziv članovima zdravstvenog dela Kriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period.

U saopštenju se naglašava da "nije na Ministarstvu prosvete, a ni na Timu za škole i zaposlenima u školama da utvrđuju odgovornost roditelja, da li testiraju svoju decu i izoluju ih ukoliko su ukućani zaraženi", već da "obezbede maksimalnu disciplinu poštovanja epidemioloških mera u školama, prate stanje i reaguju usled pogorošanja stanja, što i čine".

Upravo odluka o podeli na grupe usled zaražavanja dvoje i više učenika učinila je i da se deca i zaposleni spasu od većeg zaražavanja. Zato će Tim za škole, Ministarstvo i obrazovne ustanove i ubuduće činiti sve što je u njihovoj nadležnosti i moći i prilagođavati se situaciji kako bi osigurali da škole ostanu mesto gde se veća transmisija virusa ne dešava. istaknuto je u saopštenju uz apel građanima da se vakcinišu.