Počela proizvodnja energije iz otpada

|   Info
Društvo za posebne namene Beo čista energija saopštilo je danas da je od 1. jula počelo pružanje punog obima usluga u oblasti upravljanja otpadom, čime će se obezbediti električna energija za pet odsto, odnosno toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu.
Foto: FoNet/Promo

 

Izvor: FoNet 

U saopštenju se navodi da je Beo čista energija, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada obezbediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu.

Tretmanom otpada će se značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti merljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog CO2 na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju.

Od 1. jula 2024. godine, stručni timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju. Generalni direktori Beo čista energija Vladimir Milovanović, Aleksandar Obradović i Kacuhiko Hošikava naglasili su da najsavremenija postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom izdvajaju Beograd od ostalih gradova u regionu.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar