Problem dotrajalih liftova u zgradama - ima li rešenja?

|   Info
U Srbiji je više od polovine liftova dotrajalo i „zrelo" za zamenu ili popravku, zbog čega često dolazi do kvarova i nesreća. Godišnje se zbog kvarova u zgradama interveniše i više desetina hiljada puta.

Poginuo radnik koji je popravljao lift u Šapcu, stanarka na Novom Beogradu umalo ostala zaglavljena između poda lifta i plafona, majka sa bebom umalo nastradala zbog lifta koji je nastavio da se kreće prilikom njihovog izlaska, sve ovo su bili naslovi u novinama proteklih dana. Situacija sa dotrajalim liftovima u mnogim zgradama ozbiljno pravi probleme mnogim građanima, a kako tvrdi profesionalni upravnik zgrada, Dejan Vujićić, ako se nešto ne promeni u skorije vreme, neko će poginuti.

Kako kaže ovaj profesionalni upravnik zgrada, nije stvar u novcu i tome da li stanari imaju da ga izdvoje za poravku lifta, već o saglasnosti i solidarnosti jednih sa drugima.

Ono što bi bilo najpametnije je, kako Vujičić kaže, na vreme menjati mehanizme i nikako ne čekati poslednji trenutak za popravak ili promenu celog sistema lifta, jer su naši liftovi veoma loše održavani i kao takvi predstavljaju veliku opasnost po sve stanare u zgradama.

Novinar: Ivana Damnjanović