Proteklih nedelju dana Beograđani suočeni sa tropskim noćima

|   Život
Proteklih nedelju dana Beograđani su suočeni sa tropskim noćima, izjavila je FoNetu Milica Tošić sa Instituta za meteorologiju, objasnivši da se radi o fenomenu kada minimalna dnevna temperatura vazduha ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

U Beogradu, gde je primetan uticaj urbanog ostrva toplote, broj tropskih noći se povećava, pa je tokom 21. veka bilo i godina sa više od 40 takvih noći, navela je Milica Tošić.

U opštini Stari grad je 2012. i 2015. godine zabeleženo čak 36 tropskih noći više u odnosu na njihov prosečan broj u periodu od 1961. do 1990. godine, na Zvezdari i Savskom vencu i do 34 dana više.

Prema rečima Milice Tošić, avgustovske tropske noći bile su praćene veoma visokom relativnom vlažnošću, sa izmerenim vrednostima 100 odsto.

Milica Tošić je izjavila da, što je temperatura viša, vazduh može da sadrži veću količinu vodene pare pre nego što dođe do zasićenja.

Proteklih noći vazduh je bio potpuno ili skoro potpuno zasićen, navela je Milica Tošić.

Ona je konstatovala da relativna vlažnost i temperatura imaju uticaja na osećaj toplotnog komfora ljudi.

"Pri visokim temperaturama, kada znojenje postaje važan termoregulacioni faktor, veće vrednosti relativne vlažnosti dovešće do manjeg i sporijeg isparavanja sa kože čoveka, čime će se stvarati osećaj više temperature", izjavila je Milica Tošić.

Ona je rekla da je, kada je temperatura 30 stepeni i vlaga u vazduhu prilično velika, subjektivni osećaj čoveka da je temperatura i po pet do šest stepeni viša, što može biti rizično po zdravlje.

Subjektivni osećaj temperature bio je proteklih nekoliko dana dva do četiri stepena viši zbog visokih vrednosti relativne vlage.

"Rezultati različitih istrživanja pokazuju da je idealna temperatura za spavanje između 19 stepeni i 22 stepena. Mogu biti prilično nezgodne visoke noćne temperature, posebno u smislu zdravlja, jer stvaraju pritisak na hronične bolesnike", navela je Milica Tošić.

Ona je izjavila da se toplo vreme sa tropskim noćima očekuje do utorka, uz upozorenje na visoke temperature tokom vikenda i u ponedeljak od 33 do 38 stepeni.

Od utorka se očekuje blagi pad temperature, ali će maksimalne dnevne ipak biti veće od 25 stepeni, rekla je Milica Tošić., dodavši da u sinoptičkoj situaciji koja se prognozira postoje uslovi za formiranje oluja.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar