Radojičić: Veoma sam zadovoljan merama Kriznog štaba

|   Info
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je posle godinu dana pandemije veoma zadovoljan merama Kriznog štaba i dodao da je donošenje odluka zahtevalo lidersku hrabrost koji su i državni vrh i republički Krizni štab pokazali.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, Radio Beograd

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je za Radio Beograd izjavio da su činjenice da je lekar, da je zdravlje građana suština lekarske profesije i njen prioritet, faktori koji ga usmeravaju kako će da glasa, razmišlja i diskutuje na sednicama kriznih štabova Srbije i Beograda.

On je rekao da nije dobro što se mere Kriznog štaba ne poštuju i istakao da je to "posebno neprijatno" kada se zna da se nepoštovanjem mera ugrožava i sopstveno, ali i zdravlje drugih ljudi.

Radojičić je ukazao da pandemija suviše dugo traje i da se nije moglo računati na stoprocentno pridržavanje donetih mera, "jer je čovek socijalno biće sa potrebama da se druži i komunicira" i dodao da su istraživanja pokazala da se 10 odsto građana u situacijama kakva je pandemija ponaša "iracionalno".

On je naveo da se "bahatost koja se ispoljava nepoštovanjem mera često tumači kao glupost, koja u kombinaciji sa iracionalnošću dovodi do ugrožavanja zdravlja, što se, ukoliko objašnjenja i preventivno delovanje ne daju rezultat, sankcioniše".

Radojičić je upozorio da striktne mere u borbi protiv pandemije ne mogu da budu na snazi godinu dana i naveo da okolnosti poput potrebe da država i gradovi funkcionišu, ili da privreda radi, utiču na stvaranje rizičnih situacija, ali da zahtevaju i potrebu da se rizici, kroz poštovanje preporuka Kriznog štaba, svedu na najmanju mogući meru.

On je svoje kolege, lekare koji su preminuli lečeći obolele tokom pandemije, nazvao herojima rekavši da je njihova smrt "tužna i zabrinjavajuća" i da veruje da će građanima pomoći da shvate značaj posla svih koji rade u zdravstvenom sistemu.

Radojičić je rekao da 366 ljudi iz Komunalne milicije i inspekcija na dnevnom nivou i na terenu kontrolišu kako se sprovode epidemiološke mere u Beogradu i dodao da je proces vakcinacije dobro organizovan i da pored domova zdravlja postoje i dva mesta za masovnu vakcinaciju, Belekspo centar i Beogradski sajam.