Šapić: Beograd ne može sam da reši pitanje nelegalnih i nehigijenskih naselja

|   Info
Rešenje problema nelegalnih romskih naselja je pre svega da se pokuša integracija tih ljude u društvo kako bi živeli jedan normalan život i na taj način se povećala i njihova, ali i bezbednost sugrađana koji žive u njihovoj blizini, ali to je nemoguće ukoliko oni sami to ne žele, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, Beoinfo, RTS

On je u izjavi za RTS izneo podatak da u Beogradu, prema poslednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi blizu 30.000 ljudi.

"Reč je pre svega o nebezbednim naseljima za život njihovih stanovnika i to kako za njih tako i za ljude u čijem se okruženju nalaze. Ovo je veliki problem. Bilo je ranijih godina pokušaja da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali oni se ne zadržavaju dugo u njim", rekao je Šapić.

On je naglasio da je jedino i pravo rešenje da uradimo sve da te ljude koliko je to moguće integrišemo u društvo kako bi živeli jedan normalan život.

"To je teško jer oni sami to odbijaju i na taj način ugrožavaju i svoj i život svojih komšija i sugrađana. Reč je o velikom broju naselja u kojima se ne poštuju nikakva pravila. Nije lako rešiti ovaj problem, ali to ne znači da treba da odustanemo", kazao je Šapić.

Najavio je da će pokušati da ih popišu, ali da je i to problem jer najveći deo njih nema prebivalište u Beogradu, a "žele da budu blizu centra grada jer skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu, uznemiravaju građane".

Prema njegovim rečima, grad Beograd ne može sam da reši ovo pitanje, jer je to nacionalni problem koji je naročito izražen u velikim urbanim sredinama kao što je Beograd.

"Romi neće da žive u malim sredinama jer je posao kojim se oni bave kao što je sakupljanje sekundarnog otpada, najbolje razvijen u velikim gradovima", rekao je Šapić i dodao da je jedno od mogućih rešenja to da pokušamo, kao grad, da objasnimo Romima da moraju da promene način svog života.

"Grad će pronaći prostore na kojima će oni moći taj svoj otpad koji sakupljaju da odvoze. Oni moraju da donesu odluku da li žele da žive po standardima civilizovanog sveta ili žele da žive u uslovima nehigijenskih naselja gde je velika frekvencija saobraćaja i gde lako može da dođe do toga da neko pogine", kazao je Šapić, navodeći da lako rešenje za ovaj problem za sada ne postoji.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.