Selektor Savić za KCN: Srpski vaterpolo klubovi se utopili u sivilo (video)

|   Sport
Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić u razgovoru za KCN je potvrdio ono što i ljubitelji ovog sporta odavno znaju. Samo nekoliko godina nakon što su naše ekipe osvajale evropske titule, klupski vaterpolo je u jako teškom stanju. Crvena zvezda ove sezone nije ostvarila nijednu pobedu u Ligi šampiona, a učesnici regionalnog šampionata gotovo da se bore za opstanak i rezultatski su u podređenom položaju u odnosu na klubove iz Hrvatske i Crne Gore. Najveći razlozi su nedostatak novca i nebriga o infrastukturi.
Foto: Vaterpolo savez Srbije / Marcel ter Bals

 

Vaterpolo je sport koji nam je doneo mnogo, a u koji smo ulagali premalo. Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić u razgovoru za KCN je potvrdio ono što i ljubitelji ovog sporta odavno znaju. Samo nekoliko godina nakon što su naše ekipe osvajale evropske titule, klupski vaterpolo je u jako teškom stanju. Crvena zvezda ove sezone nije ostvarila nijednu pobedu u Ligi šampiona, a učesnici regionalnog šampionata gotovo da se bore za opstanak i rezultatski su u podređenom položaju u odnosu na klubove iz Hrvatske i Crne Gore. Razlog je, kao što to najčešće i bude – nedostatak novca.

Selektor Savić nije zabrinut što se tiče stanja u reprezentaciji, koja danas ima dovoljno kvalitetnih igrača za najveće uspehe. Ipak upozorava da bez dobre klupske baze u budućnosti jednostavno neće biti moguće da se naši talentovani mladi vaterpolisti dovoljno razviju u igračkom smislu, a bez toga se može desiti da Srbija više ne bude takva velesila u ovom sportu kao što je to slučaj već godinama.

Nedostatak infrastrukture je najveći problem za klupski vaterpolo. U Srbiji se jednostavno ne grade novi olimpijski bazeni, dok su postojeći najćešće u lošem stanju, upozorio je Dejan Savić.

Podsećamo da je u regionalnoj vateprolo ligi Partizan takmičenje završio na devetom mestu, Crvena zvezda na sedmom, dok je najbolji rezultat ostvario Vaterpolo klub Šabac, koji je završio kao šesti. U A2 ligi takmičili su se Radnički, Nais i Vojvodina, ali ni njihovi rezultati u nižem rangu nisu previše impresivni.

Intervju sa trofejnim vaterpolo stručnjakom možete pogledati na linku: