Skupšina Beograda počela sednicu čija je glavna tačka rebalans budžeta

|   Info
Skupšina Beograda počela je danas raspravu o dnevnom redu, čija glavna tačka je rebalans budžeta za ovu godinu, a nakon što je većina odbornika odbila sve predloge opozicije za dopunu dnevnog reda.
Foto: FoNet/Ana Paunković

 

Izvor: FoNet

Izlaganje gradonačelnika Aleksandra Šapića, koji je obrazlagao rebalans, odbornici opozicije su ometali, puštajući zvukove sa razglasa, koji su stavili među klupe, a i ustali su, sa podignutim transparentima "Ostavka - Izbori" i povicima "Ostavka" i "Ua".

Šefica odborničke grupe Stranke slobode i pravde Mila Popović je u jednom trenutku došla do govornice i zatražila od Šapića da joj da autogram, što je on i učinio.

Šapić je, govoreći o rebalansu gradskog budžeta, ukazao da će najveću dobit imati zaposleni u predškolskim ustanovama, ne samo vaspitačice, nego i svi ostali radnici, što će im puno značiti, jer su im plate bile zaista male, tako da je povećanje od 10 odsto za njih od velike važnosti, pa će, kad se spoji sa ostalim, za dva-tri meseca imati plate za 20-30 odsto veće u odnosu na prošlu godinu.

On je rekao i da će takozvana solidarna pomoć za zaposlene u predškolskim ustanovama sa 23.000 biti povećana na 40.000 dinara.

Šapić je najavio da će zaduženja grada u narednim godinama biti 300 miliona evra, ali da će to da se isplati, poput, na primer, strateške odluke da se kupuju autobusi na gas.

Kako je objasnio, svaki kredit i lizing za to koji će biti uzet građane će koštati "nula dinara", jer će biti ušteđeno na gorivu koje se sada plaća za autobuse na naftu.

Ove godine će, dodao je Šapić, biti kupljeno 300 autobusa na gas i 25 tramvaja, sledeće još više, što će, pored smanjenja troškova za gorivo, doprineti i ekologiji i čistijem vazduhu.

On je rekao i da će biti doneta odluka o javno-privatnom partnerstvu u prigradskom saobraćaju, što će značiti višemilionsku uštedu za grad.

Odgovarajući na prozivke kako je smanjena naplata karata u novom sistemu gradskog prevoza, Šapić je to demantovao, objašnjavajući da to objavljuju ljudi iz nevladinih organizacija, poput Nikole Jovanovića, koji ne znaju kako sve to funkcioniše.

Naplata karata je duplo veća. Duplo su veći prihodi, sa duplo manjom cenom, istakao je Šapić i dodao da oni koji se bave tom problematikom, za razliku od Jovanovića iz nevladine organizacije Centar za lokalnu samoupravu, znaju da se sredstva od naplate karata SMS porukama prebacuju za dva meseca.

Šapić je objasnio da je rebalansom budžeta predviđena i dodatna milijarda dinara za rekonstrukciju ulica.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar