Skupština grada Beograda usvojila rebalans budžeta

|   Info
Skupština grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta grada Beograda kojim je ukupan budžet 143 milijarde dinara, pri čemu je budžet grada 129 milijardi, a ostala sredstava su namenjena za gradske opštine.
Foto: FoNet/Božana Pavlica

 

Izvor: FoNet

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je, za govornicom, da je ovo "najveći budžet u novijoj istoriji Beograda".

On je rekao da "budžet iznosi 1.219.311.869 evra ili 143.355.471.970 dinara".

Vesić je rekao da je jedan od razloga za povećanje budžeta to što je ostvareno skoro "pet milijardi više prihoda kada je u pitanju porez na plate, odnosno na doprinose".

On je rekao i da će biti "8,1 milijardu veći rashodi kada je u pitanju budžet za urbanizam i prostorno planiranje", od tih sredstava oko 2,1 milijarda namenjena je za Makiško polje da bi se sve pripremilo kako bi tokom novembra počeli radovi na izgradnji beogradskog metroa.

Vesić je, pored ostalog, rekao da je obezbeđeno 380 miliona za pristupne saobraćajnice za kompleks nove autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu, kao i dodatnih 125 milona za uređenje fasada.

On je rekao da su rebalansom budžeta obezbeđena sredstva i za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju pristupnih saobraćajnica za novu fabriku vakcina u Beogradu.  

Vesić je rekao da je dodato novih 200 miliona za rekonstrukciju ulica i novih 243 miliona za izgradnju vrtića.

On je rekao da je planirana kupovina tableta za svu decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole na teritoriji Beograda, odnosno za 67.592 dece, digitalnih udžbenika i 6.500 laptopova za njihove učitelje i nastavnike.

Vesić je rekao da je rebalansom budžeta planirano da budžet za kulturu bude 5,7 milijardi dinara.

Vesić je naveo da bi jedan od opozicionih lidera Dragan Đilas, koji je i odbornik, trebalo da dođe na sednicu Skupštine grada Beograda da bi polemisali, a ne da pred sednice drži konferencije za novinare.

"Mislim da treba ovde da kaže to što je rekao tamo i da onda dobije odgovor, da polemišemo i da ljudi vide ko ima bolje argumente", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je Đilas građane koji su glasali za njega prevario jer je njegovo mesto na sednici Skupštine grada Beograda da zastupa njihove interese, a on već tri godine ne dolazi na sednice, ali je "prvi na blagajni" da uzme dnevnicu za sednicu.

Vesić je rekao da mu nije jasno kako Đilasa nije sramota da priča o vrtićima.

"Lupeta, on je izgradio 40 vrtića. On svako krečenje računa u izgradnju vrtića", naveo je Vesić.