Španija na krovu sveta

|   Sport
Do drugog naslova najboljeg na Mundobasketima “crvena furija” je stigla posle superione igre u finalnom susretu sa Argentinom i pobede rezultatom 95:75.
Foto: Fonet

Borba za titulu šampionata u Kini definitnivno nije opravdala epipet finalnog susreta. Španci, su kao i selekciju Srbije, odlično skautirali Argentince, zaustavili su njihovu prepoznatljivu igru i oveli susret u svoj ritam.
Počelo je vođstvom Španaca, ali su “gaučosi” uzvratili serijom 11:0 i prišli na 14:13. Ispostavilo se da je to bio poslednji rezultatski balans na semaforu. Sjajnom kontrolnom skoka i igrom u odbrani Španci su napravili novu seroju 17:1 na kraju prve i početkom druge četvrtine,  kada je praktično odlučen pobednik finalnog meča. 
Prišli su „gaučosi“ na 68:56, sedam minuta pre kraja, ali je udarna trojka Španije brzo odgovorila. Usledio je novi rezutlatski beg, ali ovog puta za overu šampionske krune.

Najveći doprinos na putu ka zlatu dali su Riki Rubio sa 20 i Serhio Ljulj sa 15 poena. Marko Gasol koji je postigao poen manje, te Rudi Fernandez, Huančo Ernangomez i Vili Ernangomez sa po 11 poena.
U Argentini je najefikasniji bio Gabrijel Dek sa 24 poena, Nikolas Laprovitola je postigao 17. Kampaco je meč završio sa 11 poena, uz samo dva pogođena od 11 upućenih šuteva iz igre, dok je Skola zaustavljen na osam poena.