Šta je problem kod srpskih vozača?

|   Info
Profil srpskog vozača: Poštovanje ograničenja brzine mu je dosadno, vozi brzo da ne gubi vreme

Agencija za bezbednost saobraćaja detaljno se pozabavila profilom srpskog vozača i to onog koji je opasnost na putu, za sebe i druge učesnike u saobraćaju. U istraživanju je učestvovalo 32.000 ispitanika naše zemlje.

Agencija za bezbednost saobraćaja sprovela je istraživanje o ponašanju u saobraćaju, u kome je učestvovalo 32.000 ispitanika naše zemlje, a na isti upitnik odgovarali su i građani širom Evrope. Istraživanje u Srbiji je pokazalo da je vodeći uzrok smrtnosti mladih do 25 godina stradanje u saobraćajnim nesrećama, ali i to - da bi prosečni srpski vozač pre platio kaznu 5.000 dinara nego što bi ispoštovao saobraćajne propise.

Oni koji su agresivni za volanom imaju punu svest o tome da je to zakonom zabranjeno i opasno po život, ali i dalje ne umeju da poštuju propise. 90 odsto njih je priznalo da prekorači brzinu i u naseljenom mestu i van njega, a 98 odsto tih istih ispitanika podržava zakonsku politiku kojom se kažnjavaju bahati vozači i prekoračenje brzine.

Čak 97 odsto ispitanika reklo je da mora da vozi brzo jer u suprotnom ima utisak da gubi vreme", a 90 odsto ispitanih navelo je da je "poštovanje ograničenja brzine dosadno". Zaključak ovog istraživanja je da kod srpskog vozača nije dovoljno razvijena svest o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju.